Повече от 2 часа и половина продължи първата официална среща между

...
Повече от 2 часа и половина продължи първата официална среща между
Коментари Харесай

Санчес и Арагонес се съгласиха да седнат на масата за диалог през септември

Повече от 2 часа и половина продължи първата официална среща сред испанския министър-председател Педро Санчес и премиера на Каталуния Пере Арагонес в Мадрид. На нея те са се договорили да активират още веднъж разговора сред централното и регионалното правителство. Това ще стане през третата седмица на септември, когато в Барселона ще се срещнат двете делегации.

Според Арагонес срещата е послужила за " инспекция на очевидните различия, потвърждаване на съществуването на политически конфликт сред испанската страна и Каталуния, който би трябвало да бъде позволен посредством разговор, договаряния и воля за единодушие за референдум ”. Той за следващ път съобщи изрично, че няма да се откаже от амнистията на обвинените за провеждането на първия референдум за самостоятелност, без която " политическият спор " не може да бъде разрешен. 

Попитан дали договарянията ще се водят от някогашния премиер Ориол Жункерас, който има възбрана да заема публични длъжности, Арагонес отговори, че Каталуния ще бъде показана „ институционално “. Той даде да се разбере, че Педро Санчес е срещу амнистията и провеждането на референдум за самоопределяне на каталунците, само че е склонен да има референдум, на който всички испански жители да се произнесат за бъдещето на Каталуния. 

Освен за независимостта, ще бъде организирана и двустранна среща на върха сред централното и регионалното държавно управление за средствата, които испанската държава отпуска на Каталуния от бюджета и по линия на европейските фондове за възстановяване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР